A mennyezeti ventilátorok felszerelése és egy légkondicionáló beépítése is hasonló célt szolgál. Mindkét berendezés célja, hogy a meleg napokon kellemesen hűvös levegőt varázsoljon az adott helyiségbe, és az elhasznált levegő helyett frissebb érzetünk legyen. Felmerülhet a kérdés, hogy téli időszakban hogyan is hasznosíthatók ezek a berendezések? A klímával általában fűteni tudunk, de a mennyezeti ventilátor is képes a meleg levegő felkavarására, hogy jobb hőérzetet biztosítson. Így minden időszakban kihasználható a ventilátor és légkondicionáló is.

Egy kevésbé friss, elhasznált, meleg levegőben nehezen mehet a koncentráció, ezért sokszor feszültté válunk. Az otthoni nyugalmat egy ilyen körülmény fel tudja borítani, és nem is gondolunk rá, hogy hány felesleges vita, idegeskedés fakadhat abból, hogy ingerültté válunk az elhasznált, magasabb hőmérsékletű levegőtől. Egy mennyezeti ventilátor fel tudja kavarni a levegőt anélkül, hogy kifejezetten hideg levegőt generálna. Este otthon a TV előtt, az ágyban fekve már nem vágyunk túlzottan arra, hogy alacsony hőmérséklet legyen a szobába, mégis szeretnénk egy kellemesebb levegőt belélegezni a nyugodtság és higgadtság érdekében. Egy mennyezeti ventilátor pont annyira képes keringtetni a levegőt, hogy ezáltal egy kellemes, harmonikus levegő alakul ki.

Ha a ventilátorok többi előnyét nézzük, akkor a legfontosabbat kell kiemelnünk. Egy mennyezeti ventilátor nem jelent olyan nagy befektetést, mint egy légkondicionáló, sokkal kedvezőbb áron tudunk hozzájutni. A mennyezeti ventilátorok alapvetően nem csak a vásárlás alkalmával jelentenek alacsonyabb költséget, használatuk közben is. Egy plafon ventilátor sokkal költséghatékonyabban és energiatakarékosabban generál kellemes hőérzetet, mint egy légkondi. Egy légkondicionáló áramfogyasztása igen magas, így használata kifejezetten költséges lehet egy háztartásban. Egy hosszú meleg nyár esetében hatalmas áramszámlával zárhatjuk a hónapokat, ha végig légkondicionálóval szeretnénk hűvössé varázsolni lakásunk.

Mennyezeti ventilátorok vs. légkondicionálók beszerelése

Gondolkodott már azon, hogy egy légkondi beszerelése milyen munkálatokkal jár? A felszereléshez szakemberre van szükség, szükséges helyszíni felmérés. A légkondicionálónak beltéri és kültéri egysége is van, így két helyen is szükség van bizonyos szerelési munkákra. Számos esetben a csővezetékek nehezen odavezethetők az egységekhez, így akár olyan váratlan bontási műveletek is szükségesek lehetnek a falban, ami elengedhetetlen része a megfelelő csővezeték kialakításnak. Ilyen esetben a fal bontásának köszönhetően festési és javítási utómunkára is szükség van. Amellett, hogy rengeteg plusz munkával és bonyodalommal jár, a költségei is jóval magasabbak, hiszen ezeket a feladatokat szakember végzi. Amennyiben társas házban lakunk, a lakóközösség, közös képviselő hozzájárulása is szükséges lehet a beépítéshez. Ezzel szemben egy mennyezeti ventilátor felszerelése jóval kevesebb bosszankodást és problémát okoz otthonunkban.  A ventilátor felszerelése a plafonra nem jár bontási műveletekkel. Amennyiben egy kétfunkciójú mennyezeti ventilátort választunk, tehát a ventilátorunk egyszerre képes a világításra, és a levegő hűtésére, érdemes szakember segítségét kérni, hogy a ventilátor megfelelően legyen beállítva. Ajánlott felhívni rá a szerelő figyelmét, hogy szeretnénk, ha külön-külön is használható lenne a világítás, és a ventilátor funkció is.

mennyezeti ventilátorok

Ússza meg az allergiás reakciókat egy plafon ventilátor segítségével!

A plafon ventilátor nem csak a fent említett esetek miatt lehet előnyös választás. Érezte már egy légkondicionált szobában eltöltött hosszú nap után, hogy viszket, ég a szeme, tüsszent, köhög? A légkondicionáló által kibocsátott levegőtől gyakran lép életbe allergiás reakció. Otthon a családban, irodákban a munkatársak között számtalanszor alakul ki vita, hogy be legyen-e kapcsolva a légkondicionáló egység. Ennek oka, hogy míg sokan jól bírják a hirtelen érkező hideget és nem vált ki belőlük allergiás reakciót a légkondicionáló által generált levegő, addig sokan egész nap szenvednek tőle. A mennyezeti ventilátor által kevert levegő nem okoz ilyen jellegű problémát, hiszen a benti levegőt keveri át, így „csak” egy kellemes hőérzet alakul ki az ott tartózkodóban.  

mennyezeti ventilátorok

Végső soron, fontos említeni, hogy egy légkondicionáló berendezés is számos előnnyel járhat számunkra. Érdemes mérlegelni a lehetőségek közül, és kiválasztani azt, ami otthonunkban a legmegfelelőbb a céljaink, pénztárcánk és életmódunk alapján.