Manapság már nagyon elterjedt, hogy a hűtési/szellőztetési funkció mellett a ventilátorunk egyben a világítás problémáját is megoldja.  Sok helyiségben, szobában már nem szeretnék további tárgyakat a plafonra, hiszen bőven elég „díszítőelem” egy eszköz is, ekkor jöhet szóba a csillár ventilátorok széles kínálata. Amellett, hogy esztétikusabban mutat egy ventilátoros csillára a mennyezeten, fontos megemlítenünk, hogy alacsonyabb befektetéssel is jár, hiszen kettő az egyben terméket tudunk vásárolni, két külön berendezési tárgy helyett. A csillár ventilátor képes a kellemes levegő generálására az adott helyiségben.

csillár ventilátorok

Biztosan Önnek is megfordul a fejében egy ventilátor, vagy egy lámpa, esetleg csillár vásárlása közben, hogy milyen munkálatokkal is fog járni az adott eszköz felszerelése. Ilyen esetben sokszor megy el a kedvünk, hiszen tudjuk, hogy akár szakemberre is szükségünk lehet a szerelés során. Két különböző beszerelés dupla munkával jár, viszont ha mennyezeti csilláros ventilátort választunk, akkor egy szerelési munkával megúszhatjuk a vele járó feladatokat, és emellett költséghatékonyabb egy szerelési munka kifizetése, mint kettőé!

De vegyük figyelembe az esztétikai szempontokat is a csillár ventilátorok esetében!

Sokan a csillár ventilátorok említése során a régebbi típusú, kevésbé „esztétikus” robosztus darabokra gondolnak. Manapság már bőven válogathatunk modern, klasszikus, letisztult, tradicionális, elegáns, minimalista stílusú mennyezeti csillár ventilátorok közül, attól függően, hogy milyen berendezésű otthonunk. Színben is több variáció közül szemezgethetünk. Ha fehér, letisztult konyhával vagy hálószobával rendelkezünk, akkor választhatunk egy ehhez illő csillár ventilátort, ha klasszikus bútoraink, tradicionális barnás színekkel vannak, akkor válasszunk egy hagyományos darabot. A mennyezeti ventilátor kinézete mellett, sokak fejében még a régi zajos működésű csillár ventilátor képe él.

A jelenlegi termékek már alacsony zajszinten működnek, nem zavarják az éjszakai nyugalmat, a nappali pihenést vagy az otthoni harmóniát. Felmerülhet kérdésként az is, hogy vajon ezek a csilláros ventilátorok képesek-e egy viszonylag világos teret varázsolni? Szerencsére a mai csilláros ventilátorok esetében már egy vagy több izzós kivitelt is választhatunk, így az is rajtunk áll, hogy a plafon ventilátor milyen mértékű világítást alakítson ki a szobába. Sokan szeretek a világos tereket, de sokan inkább azt preferálják, ha az adott tér világítása a félhomályra hajaz jobban. Így mindenki maga dönthet arról, hogy milyen stílusú, színű és milyen világítással rendelkező mennyezeti csillár ventilátort szeretne.

csillár ventilátorok

Megfogalmazódhat az emberben egy olyan felvetés is, hogy vajon a csillár ventilátorok két funkciója – a levegő keverése, és a világítás – működhet-e egymástól függetlenül. Természetesen igen! Kapcsolóval fel-, és lekapcsolhatjuk a világítást, de ugyanígy, függetlenül tőle elindíthatjuk a ventilátor lapátjainak mozgását is, hogy légkeverést generáljunk, ez által igény szerint választhatjuk meg, hogy éppen melyik funkcióját szeretnénk működtetni a ventilátorunknak. Választhatunk távirányítós kivitelt is, ami még inkább szolgálja a kényelmünket. Akár az ágyban fekve, kanapén pihenve sem kell megmozdulnunk, felállnunk, ha frissebb levegőre vágyunk.

Mire figyeljünk a csillár ventilátor vásárlása előtt?

Az előnyei mellett azonban figyelnünk kell pár fontos tényezőre a vásárlás előtt. Fel kell mérnünk, hogy mennyezetünk el bírja-e a csillár ventilátort, hiszen ez nagyobb igénybevétel a plafon számára, mint egy hagyományos mennyezeti ventilátor. Szem előtt kell tartanunk azt is, hogy milyen méretű (belmagasság, terület) és milyen fekvésű helyiségbe szeretnénk a ventilátort, hiszen ezek a tényezők nagy hatással vannak a teljesítményre.

A megfelelő termék kiválasztásához fel kell mérnünk az igényeinket, és emellett érdemes tekintettel lenni a lakberendezési szempontokra is, hogy funkciói mellett esztétikusan mutasson otthonunkban a csillár ventilátor. Praktikus és előnyös megoldás olyan helyiségek számára, ahol szeretnénk költség-, és energiahatékony módon megoldani a légkeverést, nem szeretnénk klíma berendezést beszerelni. Sokan nem bírják a légkondicionáló által generált levegőt, így ilyen esetben is a mennyezeti csillár ventilátorok mellett érdemes dönteni.